ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ,  ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Συνάντηση Λαϊκης Συσπείρωσης με Σωματείο εργαζομένων ΚΔΑΠ

Το Σωματείο Εργαζομένων των ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας επισκέφτηκε η υποψήφια δήμαρχος κ. Μπούρη-Δούρου  Κωνσταντίνα, επικεφαλής της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ». Στην προγραμματισμένη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 17/05/2019, παρευρέθηκαν και μέλη της παράταξης.

Το Σωματείο κατέθεσε εγγράφως αιτήματα και προτάσεις υλοποίησης που αφορούν την ομαλή λειτουργία και βιωσιμότητα της δομής. Ακολούθησε εκτενής διάλογος με ανταλλαγή απόψεων, με την υποψήφια δήμαρχο να τάσσεται υπέρ των θέσεων και των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.

Παράλληλα η υποψήφια δήμαρχος ενημέρωσε το ΔΣ ότι με τα προγράμματα ΕΣΠΑ οι εργαζόμενοι είναι στον αέρα και πρέπει να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η κυρία Μπούρη συνεχάρη το Σωματείο για τη δράση του, αναφέρθηκε στην προσφορά των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας και δήλωσε πως θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων την επόμενη μέρα των εκλογών.

Για τα προβλήματα στα ΚΔΑΠ το ΚΚΕ έχει καταθέσει επερώτηση και στη Βουλή την παραθέτουμε παρακάτω.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης και Σταύρος Τάσσος για τις δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ των ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της Ερώτησης, αναφέρει:

«Το ΚΚΕ με βάση και ανακοινώσεις του πανελλαδικού συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ των ΟΤΑ, ζητάει από την κυβέρνηση να σταθεί συγκεκριμένα στα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν γι’ αυτές τις δομές.

Οι δομές αυτές αποτελούν στήριγμα για τις φτωχές οικογένειες και πολλές φορές τη μοναδική διέξοδο εξωσχολικής παιδαγωγικής, καλλιτεχνικής, αθλητικής, πολιτισμικής, τεχνολογικής και περιβαλλοντολογικής δραστηριότητας των παιδιών τους.

Δραστηριότητες που παρέχονται δωρεάν μέσω των δήμων σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά πανελλαδικά όλα αυτά τα χρόνια και θα έπρεπε να αγκαλιάζει όλους τους δήμους στη χώρα πράγμα που δυστυχώς δεν γίνεται σήμερα.

Οι δομές αυτές συνεχίζουν να έχουν χαρακτήρα προσωρινότητας. Οι εργαζόμενοι ανανεώνουν κάθε χρόνο τις συμβάσεις εργασίας, αφού συνδέονται με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Χρηματοδοτικό πρόγραμμα που πλησιάζει στη λήξη του και που θέτει σε αμφισβήτηση τη συνέχεια των δομών και των εργαζομένων σε αυτές.

Σήμερα η χρηματοδότηση και αυτών των δομών κατά το κύριο μέρος τους γίνεται από εθνικούς πόρους (μέσα από το σκέλος των εθνικών πόρων της δράσης της “Εναρμόνισης Επαγγελματικής ζωής”), οι οποίοι αντί να διατίθενται στη στήριξη και διεύρυνση των δημοσίων – δημοτικών δομών, πανελλαδικά και σε κάθε δήμο, επιλέγεται να πριμοδοτούν τις αντίστοιχες ιδιωτικές.

Το ερώτημα γιατί οι εθνικοί πόροι δεν περνάνε απευθείας στον προϋπολογισμό των δήμων ώστε να ενισχύσουν τις συγκεκριμένες δομές κατά δήμο και για ολόκληρη τη χώρα παραμένει πολιτικά αναπάντητο.

Οι δομές αυτές για το παιδί και τις ανάγκες του δεν μπορεί παρά να λειτουργούν με ενιαίο πλαίσιο, υπαγόμενες πανελλαδικά σε μία κοινή διοικητική μορφή π.χ. του Υπουργείου Παιδείας, είτε έστω απευθείας στις Υπηρεσίες Παιδείας των Δήμων, με στόχο να ξεπεραστεί η σημερινή πρακτική όπου οι δομές υπάγονται διοικητικά σε τρεις διαφορετικές νομικές μορφές φορέων της ΤΑ (Δήμος, ΝΠΔΔ Δήμου ή ΝΠΙΔ Δήμου) ώστε να διασφαλίζεται ένας στοιχειωδώς ενιαίος παιδαγωγικά σχεδιασμός και επιστημονικός έλεγχος των στόχων τους.

Πρέπει να μπει οριστικό τέλος στη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας των εργαζομένων, με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων, εδώ και επτά, δέκα ακόμα και δεκαέξι χρόνια. Είναι αναγκαίο μέτρο ώστε οι συγκεκριμένες δομές να παραμείνουν εν λειτουργία ως δημόσιες δωρεάν δομές, να μη μετατραπεί και αυτή η ανάγκη του παιδιού και της οικογενείας σε πεδίο αγοράς.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί:

Αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ των ΟΤΑ και της ομόφωνης απόφασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ υπ’ αριθ. 966/31-10-2018 για μόνιμες Δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων.

Αν θα διασφαλίσουν τη μόνιμη χρηματοδότηση και την επέκταση του δικτύου των δημοσίων δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ.

Τι μέτρα θα πάρουν για να μετατραπούν οι υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου και επιπρόσθετα να προχωρήσουν σε προκήρυξη και άλλων μόνιμων θέσεων εργασίας, απαραίτητων για κάλυψη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ως άνω δομές».

Please follow and like us: